Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gravel - Diverge - Szabadság extrákkal!

Gravel - Diverge - Szabadság extrákkal!

Módunkban állt egy 2019-s Specialized Diverge Sport bringát az egyedi igényeknek megfelelően kicsit átszabni, feldobni, kiegészíteni. Na, nem egy tunning show-ra kell gondolni, de az alap, széria felszereltséget szerette volna a gazdája kiegészíteni, illetve a felhasználhatóságát specifikusan, saját igényeinek megfelelően kialakítani.

 

Alapvetően két bringát használt, korábban egy 29” mtb-t és egy országútit. A határokat szerette volna elmosni, mert a „vagy ez, vagy az” korlátai sokszor olyan béklyót jelentettek számára, amitől szeretett volna megszabadulni. Erre ad lehetőséget az egyre szélesedő gravel bringák piaca. Egyre több gyártó jelentkezik ebben a kategóriában bringával és igyekszik a növekvő piaci igényeket kielégíteni. Rengeteg modell, vázgeometria létezik, ennek megfelelően különböző felhasználhatósági területekkel rendelkeznek a bringák.

 

A választásnál fontos szempont volt (amit szerintünk sokan figyelmen kívül hagynak), hogy a márka megfelelő magyarországi képviselettel rendelkezzen. Ennek a szerviz háttér, az alkatrész utánpótlás miatt van számára jelentősége. Elég kellemetlen, amikor egy külföldi webáruházas több száz vagy ezer eurós bringa esetén egy egyszerű váltófül sérülés, törés vagy kormánycsapágy csere esetén akár több hétig is használhatatlan a kerékpár az alkatrészhiány miatt. A hivatalos magyarországi forgalmazóval rendelkező márkák esetén szinte azonnal vagy egy-két napos átfutási határidővel érkezhetnek meg az alap alkatrészek.

 

A másik fontos szempont volt, hogy karbon váz legyen, olyan vázgeometriával, amit terepen és aszfalton is a lehető legkevesebb kompromisszum mellett a leghatékonyabban lehet használni. Így esett a választása a Specialized márka Diverge Sport modelljére. Mindenképp valamilyen sportosabb geometriájú modellt szeretett volna, a Diverge pedig ezt az irányt képviseli. Az eredetileg a Roubaix-ban bemutatkozott FutureShock ebben a kerékpárban is megtalálható, azonban az abban lévő lineáris karakterisztikájú rugót itt egy progresszívvel váltották ki, hogy terepen, nagy szintkülönbségek esetén, kevesebb eséllyel koppanjon le. A Sport modell váltórendszer terén Shimano 105 alkatrészekkel és természetesen hidraulikus fékekkel van szerelve, melyek aszfalton és terepen is megállják a helyüket.

A vegyes felhasználási területek (terep és országút) maximális kihasználhatósága érdekében először is az egyik legfontosabb változtatás, kiegészítés az volt, hogy a gyári kerékszett mellé vásárolt egy Fulcrum Rapid Red 5 650B kerékszettet. Ez egy kimondottan gravel és MTB felhasználási területre fejlesztett kerékszett, igény szerint már természetesen tubeless ready, azaz a hagyományos módon belsővel vagy anélkül is használható. Erre a kerékszettre a felhasználási területnek, a terepviszonyoknak megfelelően egy Shimano 11/34 sor, illetve egy agresszív mintázatú, Shwalbe G-One Bite Evo 40 – 584 tubeless rendszerrel szerelt külső gumiköpeny szett került. A Specialized gyártói specifikációja szerint a Diverge modellhez az ajánlott maximális gumivastagság a 40 mm a 650 B kerékszett esetén, ezért ezt betartva esett a választás a fent megadott típusra. A gyári DT Swiss kerékszettre pedig a fent lévő SawTooth 38 – 622 gumiköpenyek helyett a Specialized S-Works Turbo Cotton 26 – 622 sárga oldalfalú külsők kerültek, a maximális komfort és teljesítmény érdekében.

 

Ezek mellett az alapvető módosítások mellett, olyan apró „finomságok” kerültek még rá kiegészítőként, mint a Knog Oi országúti bringára való, szinte észrevehetetlen csengője (https://bringaland.hu/knog-oi-l-csengo-6813?keyword=knog), a Zefal hajtókar védő gumija, a Fi’zi:k nyeregcső porvédő, a CeramicSpeed szerszámos kulacsa az alsó vázcsőre szerelt Specialized Roll Cage elforgatható kulacstartójába, ass savers műanyag sárvédők.

 

A láthatóságról elől a Knog Blinder Mini Chippy villogója, hátul a Knog Plus mágneses és csíptethető hátsó lámpája gondoskodik, természetesen már mind USB töltős és lemerülés visszajelzős rendszerrel (https://bringaland.hu/index.php?route=product/list&keyword=knog&description=0).