Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért takarítsuk a görgős bringát?

Miért takarítsuk a görgős bringát?

Mindig tudjuk, sejtjük, hogy eljön, de talán idén kicsit sanszosabb, hogy csapadékos telünk lesz, úgyhogy a görgőkre valószínűleg nagyobb szükségünk lesz, mint eddig. Azután jön a kérdés... Most takarítsuk, vagy sem? A válasz pedig: igen, mindenképen! Azokat a kerékpárokat is le kell takarítani és karban kell tartani időről időre, amiket csak otthon használunk, edzőgörgőben (hometrainer) - legyen az interaktív, smart vagy hagományos. 

Már biztos elő is vettétek edzőgörgőtök a pincéből, padlásról, garázsból, akár üzembe is helyeztétek, és talán előkerültek a „Zwift barátok is”

De mi van a bringákkal?

Sokan használtok már „görgős bringát”, azaz direkt erre a célra rendszeresített bicót.

„Ezt karban kell tartani? Egy kis olaj, hogy ne legyen hangos és kész, nem? Nem megyek vele odakint, mi baja lehet, hisz ez egy „szoba bringa”?”

Több, mint gondolnátok!

Ugyan az időjárás viszontagságaival nem kerül szembe, nincs eső, sár, se hó, de ott vagyunk mi és ott a só! A görgőzés alkalmával, mivel nincs menetszél, maximum ventilátor, sokkal intenzívebb az izzadás és bizony az izzadás során rengeteg só is távozik a szervezetünkből! Amellett, hogy a megfelelő hűtésre (soha ne görgőzz ventilátor nélkül!) nagyon oda kell figyelnünk, illetve az izzadás közben távozó a só és egyéb nyomelemek pótlására, a bringa is speciális figyelmet igényel.

Egyrészt érdemes izzadságfelfogó törölközőt, vagy speciálisan erre a célra kialakított „izzadság felfogót” használni, ezzel már a bringát nagyrészt megóvhatjuk a ráfolyó, csepegő izzadságtól és sótól. De ez a védelem nem teljes, ezért érdemes a bringákat minden tekerés után (!) áttörölni, letörölni az izzadságtól és szezon előtt vagy után ugyan úgy szervizeltetni, különösképpen a középrészre! Az izzadság nagy része a vázról ide, erre a legalsó, központi részre csorog le és mivel nincs menetszél, ami leszárítsa, nagyrészt be is folyik a hajtásba és ott, a csapágyazásban, a hajtásban elég nagy károkat tud okozni. A só szétmarja a csapágyakat, sőt az alu- vagy carbon vázakat is!

Szélsőséges esetben egy éveken át csak görgőzésre használt és nem mosott, karbantartott bringában visszafordíthatatlan károkat tud okozni a só!

Kerékpárotok megfelelő tisztításáról ebben a cikkünkben olvashattok részletesebben.

 

Szerző: Dankó György

Tartalomhoz tartozó címkék: edzőgörgők
Az oldal tetejére