Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Edzőgörgő helyett: milyen is a Stages SB20 "szobakerékpár"?

Edzőgörgő helyett: milyen is a Stages SB20 "szobakerékpár"?

Ha a lehető a legélethűbb élményre vágysz és a legpontosabban szeretnéd mérni teljesítményed görgőzés közben, akkor a Stages S20-nál nehezen találunk erre jobb alternatívát. Ez az a „szobakerékpár” amely még a legigényesebb virtuális versenyzők igényeit is kielégíti. De milyen is közelebbről szemlélve? 

Az SB20-at a beltéri kerékpárok kategóriájába sorolják, habár teljesítményét tekintve a Tacx NEO-hoz hasonlítható. Mind a Zwift, TrainerRoad és Wahoo SYSTM alkalmazásokkal zökkenőmentesen működik, ehhez Bluetooth és ANT segítségével van lehetőségünk kapcsolódni.

A „Stages Bike” egy igazi robosztus: súlyának köszönhetően (gyári adatok szerint 62.5 kg) stabilitása kimagasló az edzőgörgők táborában, még a nyeregből való kiállások esetén is! Az elülső fémrúdon található kerekeknek hála, az eszköz elejét megemelve meglepően könnyen mozgatható egyik helyről a másikra. Az összeszerelést tekintve pedig elég egyszerű dolgunk van: az alján található két fémrudat kell felcsavarozni, majd a kormány és nyeregcső rögzítése után csak a tablet/okostelefon tartót kell e felhelyeznünk és kész is új edzőpartnerünk.

A Stages SB20 egy igazi monstrum, stabilitása kiemelkedő

Mi is a Stages Link?

A Stages Link alkalmazás az SB20 élmény kulcsfontosságú része. A kerékpár kezdeti beállítása során létrehozunk egy fiókot, amely lehetővé teszi például a kívánt váltási konfiguráció kiválasztását (Shimano, SRAM, Campagnolo) és a hajtáslánc testreszabását. Az alkalmazásban több virtuális kerékpár elmentésére is lehetőségünk nyílik, ezek között egyetlen gombnyomással válthatunk a beállítások között.

A beállításokat tekintve talán nincs olyan mozgásterünk, mint amennyit a Tacx és a Wahoo szoftverei kínálnak, de még mindig nagyon széles az állíthatóság spektruma. A jövőbeni szoftverfrissítésekkel pedig ennek a bővítésére is lehetőségünk nyílik.

Az alkalmazás emellett nyomon követi az SB20-on naplózott összes tevékenységet, és részletes elemzést nyújt a sportteljesítményről és a fejlődésről. Ez pedig elengedhetetlen azok számára, akik ténylegesen fejlődni akarnak, vagy a számok megszállottjainak.

A Stages Link segítségével kielemezhetjük teljesítményünk

Beállítás

Az SB20-on a nyereg egy sínen előre-hátra, a kormány pedig egy oszlopon mozog fel- és le. Itt fontos megjegyezni, hogy a nyereg és kormány beállítása nem fokozatos, hiszen a szobabiciklikkel ellentétben itt milliméter pontossággal állíthatjuk be azt.

A megfelelő pozíció beállítására szolgáló gombok és sínek mindegyike elég nagy kialakítású és nagyon simán teszik a dolguk. A hajtókarokat tekintve négy különböző opciónk van: 165, 170, 172.5 és 175 mm, ide pedig furatok segítségével rögzíthetjük pedálunk a kívánt távolságra. Ne felejtsük el a megfelelő hosszt beírni az alkalmazásba, ugyanis ez elengedhetetlen a pontos teljesítményadatok megállapításához!

A váltást a fékkarokon található gombokkal tudjuk megtenni. Ebből minden karon három van: a két fő gomb a váltást szolgálja, míg a harmadik a „játékon” belüli kormányzásra vagy egyéb funkciókra programozható.  A kormány ejtésénél találunk még két gombot; ezeket alsó fogás esetén tudjuk szintén váltásra használni. Egyébként minden gomb teljesen személyre szabható,ami egy roppant egyszerű programozással érhető el.

A Stages Bike fékkarjain minden gomb programozható

A fékkarok egyébként működőképesek, ám ezek nem az edzőprogramban található „avatar” sebességének csökkentésére szolgálnak, hanem az SB20 lendkerekét állítják meg.

A kormány előtt találjuk az állítható telefontartót, ahova gumírozott betétekre tudjuk helyezni okostelefonunk tabletünk. Itt két USB-port is helyett kapott, itt tölthetjük is elektromos eszközünk, ha edzés előtt nem lett volna erre alkalmunk.

A Stages SB20 szobakerékpáron okostelefon- és tablet tartó is helyet kapott 2 USB porttal

Benyomás

Habár az SB20 nem hasonlít egy hagyományos országúti kerékpárra, de az érzés egészen hasonló, mint amikor kimegyünk tekerni egyet. Kiemelném a pedálozást, ami meglepően valósághű. A Stages Bike méltán összehasonlítható a Tacx vagy más konkurenciával szemben. Maga az eszköz pedig nagyon stabil és bizton rögzített.

Amivel kiemelkedik vetélytársai közül, az mindenképp az, hogy nem egy- hanem kétoldali wattmérővel van felszerelve, ami rendkívül gyorsan reagál a hirtelen teljesítmény-változásra. A Stages állítása szerint akár 2200 wattot is képes leadni (persze ha lábunk engedi).

Stages SB20 szobakerékpár lendkereke

Összegzés

Összeségében az SB20 kiválóan személyre szabható és rendkívül élethű élményt kínál. Beállítása könnyű és a vele az alkalmazás kezelése is roppant egyszerű. Amit ezek mellet kiemelnék még, az mindenképp a gyors reagálás a hirtelen teljesítmény-változásra.

Használat közben pedig nagyon halk, egyedül a lendkerék felől tapasztaltam egy minimális zajt, ami az edzőgörgőknél általában tapasztalt hanghatáshoz képest nem számottevő.

Egy biztos, hogyha alternatívát keresel az otthoni edzésekhez és sajnálnád befogni (vagy csak kímélnéd) kerékpárod, akkor a Stages SB20-nál nehéz jobb opciót találni.

 

 

A cikkhez használt forrást ide kattintva találod.

Az oldal tetejére