Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A nagy nyeregtáska választó!

A nagy nyeregtáska választó!
Ebben a cikkünkben igyekszünk egy átfogó képet adni a nyeregtáskákról általánosságban, amely segítségedre lehet a számodra legmegfelelőbb kiválasztásában.
Üzletünkben megtalálható termékekkel, konkrét példákon keresztül mutatjuk be egyes típusok előnyeit és hátrányait. Reméljük sokatoknak hasznos információkkal szolgálunk benne!

Kerékpár nyeregtáskák

A nyeregtáska, a kerékpár nyerge alá tervezett tároló eszköz, amit a nyeregpálcához és/vagy a nyeregcsőhöz tudunk rögzíteni.
Lehet egészen kicsi és lehet akár 15 literes is. Mi most 1,6 literig tárgyaljuk a lehetőségeket, tehát azokat a méreteket, amelyek még nem a "bikepacking" vagy gravel-táska kategóriába sorolható.
Nyeregtáska választásakor, azt kell leginkább szem előtt tartanunk, hogy milyenek a kerékpározási szokásaink, és mit viszünk magunkkal rendszeresen bringázásaink során.

 

                                     
 

 

Többnyire apróságokat teszünk a nyeregtáskába, mint pl.: marokszerszám, foltkészlet, tartalék belső... Természetesen erről mindenki máshogy gondolkodik. Van, aki telefont, pénztárcát, iratokat, lakás vagy lakatkulcsot pakol a tatyóba, amit egyébként mi nem ajánljuk, lévén nincs szem előtt, így
ha netalán leesik, kinyílik egy komolyabb lejtőzés közben, csak jóval később szembesülünk a ténnyel, hogy mindenünknek nyoma veszett.

 
Egy országútisnak vagy egy crosscountry montisnak nagyon fontos az alacsony tömeg, ezért nagy valószínűséggel ők szelektálják legjobban, mivel töltik meg a nyeregtáskájukat. Ők a legkisebb, ultralight belsőt fogják választani, a legapróbb marokszerszámot, és egy CO2-patront. Az ilyen szintű sport bicajokon esztétikailag, országúton pedig aerodinamikailag sem szerencsés egy nagyméretű nyeregtáska. Az ilyen elvárásoknak megfelelően most négy táskát szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani.
 
 

 A legkisebb, amelyet a gyártó is csak belsőgumi szállításra tervezett, a TOPE
TAK TRI-BACKUP TUBEBAG. Ez a kis pálcára és nyeregcsőre rögzíthető táska mindössze 70 gramm, méretei 12x2,5x7cm egy zippelhető zsebbel rendelkezik, kialakítását tekintve 2,5cm lapos, amely kedvező aerodinamikai
tulajdonsággal ruházza fel, országútira, időfutam és/vagy triathlon bicóra kiváló választás.
Ára: 7.200 Ft   Online ár: 6.480 Ft
 
 
 
                                                               ♦♦♦

A méretben egy kicsit nagyobb, viszont teljesen más formájú a SPECIALIZED WEDGIE táskája, 16x5x5cm-es már egy pótbelsőn túl egy komoly multi-toolt, egy gumileszedőt és akár egy energiaszeletet is belesűríthetünk. Hosszúkás kialakítása miatt ő is a teljesítmény centrikus bringások jó barátja lehet.
Ára: 9.500 Ft
 
 
 
                                                               ♦♦♦

A TOPEAK WEDGE PACK MICRO és az ABUS ORYDE S két nagyon hasonló kialakítású és méretű nyeregtáska. Űrtartalmuk is kb. megegyezik. A Topeak 15x6x7cm, az Abus 14x9x6cm és egy nagy zsebbel rendelkeznek. A korábban bemutatott két modellhez képest bővebben pakolhatóak. Ebbe esetleg már egylakáskulcs is elfér (amit mi továbbra sem tartunk túl jó ötletnek). Nem túl nagy befektetés a gyártók számára, hogy apróbb, de annál hasznosabb extrákkal lásson el egy nyeregtáskát. A TOPEAK-on megfigyelhető a táska "száján" elhelyezett fényvisszaverő csík, és egy
felvarrt kis fül, amibe villogót csiptethetünk. Az ABUS ugyan itt a logóját helyezte el fényvisszaverő anyagból.
Áruk: Topeak: 8.000 Ft  
Online ár: 7.200 Ft    
           Abus: 4.990 Ft
 
Kosárba   
 
 
 
                                                               ♦♦♦

A következő szint, a "mindenes". Általánosságban véve ez a legnépszerűbb a táskaméretek alapján. Őket szokták üzletünkben is úgy keresni, hogy "belepróbálhatom a mobiltelefonomat?" Ennek megfelelően űrtartalmuk kb. a 0.5 l-től 1 l környékéig tehető.
Ezek a nyeregtáskák már a bőségesen pakolhatóak, sima ügy nekik a marokszerszám, foltkészlet, pótbelső, energiaszelet, és akár egy széldzseki is beférhet, ha okosan pakolunk. Általában a hosszabb, nem annyira teljesítményorientált túrák szerelmeseinek ajánljuk. Mi most három példányt említenénk meg kínálatunkból ami ezt a kategóriát képviseli.

Az ORTLIEB MICRO TWO egy 12x10x5cm-es, közepes méretű nyeregtáska. A német gyártótól megszokott brutál jó minőségi anyaghasználat és egyedi, letisztult formatervezés jellemzi. Teljes egészében egy nagy, impregnált vászon, hátrafelé álló szájnyílása gumis rögzítésű. Saját konzollal csupán a nyeregpálcához rögzül, amibe könnyen be és kipattintható, ez azért is jó, mert dropper nyeregcsővel is használható! Fényvisszaverő felület és logó található rajta, egy kiválóár/érték arányú termék.
Ára: 8.870 Ft
 
 
 
                                                               ♦♦♦

Méretben kicsit nagyobb 17x7x8cm-es az ABUS ORYDE ST 2085KF amely, szintén egy konzolos típus tehát a nyeregcsőre nem rögzül. Alapvetően ő is egy rekeszes tatyó. A szája belsején egy apró, hálós tartókát találunk és
egy lecsatolható zsinórt amire nagy biztonsággal kulcsot rögzíthetünk.
Ez a táska meglepően, szinte indokolatlanul kipárnázott, melynek az előnyeit mountainbike vagy gravel felhasználás tapasztalhatjuk meg, mivel a bélése miatt biztosan nem zörög majd amit beleraktunk. Anyagában mérsékelten vízálló, viszont kapunk hozzá egy gumis esővédő huzatot, aminek hátránya az hogy,addig csak a helyet foglalja a táskánkban amíg el nem, kap minket a zuhé.
Ára: 10.990 Ft
 
 
                                                               ♦♦♦
 
Végül a legnagyobbak közül mutatnánk három kiváló példát. Ez a kategóriát a hosszabb túrákra indulóknak ajánljuk, de hétköznapi használatban is jó szolgálatot tesznek. Rendkívül sok minden belefér, mégsem beszélhetünk óriási táskákról. Pótbelső, marokszerszám, foltkészlet, gumileszedő, szél vagy esődzseki, pl. egy tartalék zokni, és még több hasznos apróság is helyet kaphat bennük ha jól megy a "Tetris". Méret szempontjából nem itt ér véget a nyeregtáska fogalma, viszont az ennél nagyobbak majd egy másik cikkünkben kapnak figyelmet! 
A BBB STOREPACK L nyeregtáska 16x12x9cm-es két rekeszes konstrukció. Rögzítése nagyon egyszerű. Egy fix műanyagrúddal a nyeregpálcákhoz, és egy gumis-beakasztós bilincscsel pedig a nyeregszárhoz rögzül. Anyagában vízhatlan, vízzáró zippzárakkal. Már a kisebb rekeszben is sok apróság elfér, viszont a nagyobbik rekeszbe már bátran pakolhatunk. Hátsó oldalán elhelyezett fülbe világítás csiptethető, ezen aprócska fényvisszaverő logót találunk.
Ára a kategóriájában a legkedvezőbb: 9.290Ft
 
 
                                                               ♦♦♦

TOPEAK AERO WEDGE PACK MEDIUM egy egyrekeszes tölcséres kialakítású nyeregtáska.
Dimenziói 10x13x20cm, nyeregpálcára rögzíthető konzoljából egy mozdulattal kipattintható, nyeregcsőhöz tépőzáras szalaggal kapcsolódik. A táska szájától előre fele szűkül, így javasolt a legritkábban használt kiegészítőinket legbelülre pakolni. Egy zipzárral 0.93-ról 1,3 Literre bővíthető. A táska szájának belsejében egy hálós kis zsebet találunk, ide a fontos apróságokat helyezhetjük. Anyagában vízálló, vastagon bevonatozott gyöngyvászon, oldalán hímzett Topeak felirat, száján fényvisszaverő csík és domború logó található, alatta egy kis fül, amibe villogót csiptethetünk.
Ára: 10.990 Ft
 
 
 
                                                               ♦♦♦
 
Listánk végére érve ismét egy ORTLIEB. A SADDLE BAG TWO a legérdekesebb nyeregtáska a listánkban. 16x12x19cm-es összecsukott méretével a legnagyobb az eddig említettek közül. Impregnált, és gumibevonaú gyöngyvászon anyaga teljesen vízálló. Nyeregpálcára rögzíthető konzoljába két állásban is becsúsztatható és könnyedén kipattintható, a nyeregcsőre ő is tépőzáras szalaggal csatalkozik. Nyitása és zárása rendkívül egyedi megoldású, a szája széle merevített, itt összelapítva, majd felcsavarva tudjuk rögzíteni a 2db oldalsó csattal. A méretét úgy növelhetjük, hogy kevesebbet csavarunk a táska nyílásán. Egyetlen nagy rekesz és a nagy szájnyílás miatt nagyon könnyen pakolható! Külsején 3 extra rögzítési lehetőséget és 4 fényvisszaverő foltot helyeztek el. Oldalán jókora Ortlieb logo és waterproof felirat, mely szintén fényvisszaverő.
Mindezért 14.190 Ft-ot kell fizetnünk.
 
 
 
                                                               ♦♦♦
 
Bízunk abban, hogy ezzel a cikkünkel is segítünk azoknak a bringásoknak akik nyeregtáska vásárlás előtt állnak, hogy a számukra legmegfelelőbb darabot válasszák! Itt emelnénk ki, hogy a cikkünkben említett modellek, nem mutatják be teljes készletünket!
 
További nyeregtáskáink alább láthatóak.
 
Az oldal tetejére