Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tekerj mindig, minden körülmények között!

Tekerj mindig, minden körülmények között!

De hogyan és miben? - Kerékpáros ruházat kisokos

Ellenállhatatlanul beköszöntött az ősz, ezzel együtt a hűvösebb, szeles, esős időszak. De vajon ilyenkor is érdemes és lehet-e kerékpározni? A válasz mindkét kérdésre természetesen igen! Lehet tekerni, sőt érdemes! Azért érdemes, mert erősíti az immunrendszerünket az őszi, téli sportolás is, így sokkal könnyebben elkerülhetjük a betegségeket.

Egy dologra azonban érdemes jobban odafigyelni ebben az időszakban, ez pedig a helyes öltözködés, a jól kiválasztott, minőségi sportruházat használata.

Két fő tényezőt kell figyelembe venni a megfelelő ruházat kiválasztásához:

Milyen hőmérsékleti határok között szeretnénk tekerni?

Ezt nem feltétlenül egzakt hőfok-tartományban értjük, hiszen a pontos hőmérséklet mellett az egyéni hőérzet, a nem, a szélerősség, a páratartalom és a felhőzet is befolyásolja, hogy mennyire érezzük hidegnek a levegőt.

A megfelelő ruházat kiválasztását befolyásolhatja az edzés/tekerés típusa, intenzitása.

Egy hosszú, állóképességi edzés alkalmával melegebben érdemes öltözni, mint egy spintekkel tűzdelt, vagy emelkedőkkel teli szakaszon, ahol nagyobb az igénybevétel, így más a követelmény. Érdemes tudni, hogy nagyjából a leadott teljesítmény háromszorosát adjuk le hőenergia formájában – ezért is érezzük a magasabb inzenzitás során, hogy jobban bemelegszünk ugyanabba a ruházatba.

 

 

Kerékpáros ruházat +8-12 fokban

Általánosan el lehet mondani, hogy +8-12 fok környékéig teljesen más ruházat szükséges, mint ez alatti hőmérséklet esetén, hiszen az efeletti hőmérséklet-tartományokban kiegészítve a nyári ruházatot egy térd- karmelegítővel, esetleg kesztyűvel, akár kényelmesen is teljesíthetünk egy távot, alatta szinte kizárólag valamilyen kifejezetten hidegebb időre való ruházatban tehetjük ezt meg.

Fontos különbség az átmeneti és téli ruházat között a vastagsága mellett a szélállóság és a „vízlepergető” hatás. Míg az átmeneti ruházat esetén ez csak bizonyos részekre korlátozódik (pl. nadrág esetén csak a térd és comb felületre), addig a téli ruházat esetén ez szinte a teljes felültre igaz. (ld. Bicycle Line Normandia ) Találkozhatunk olyan termékkel is, mely vesetájékon extra hőszigeteléssel, térdnél dupla szélálló réteggel rendelkezik, hogy akár -6 fokig megfelelő védelmet nyújtson.

Kerékpáros nadrág

A megfelelő nadrág kiválasztása mellett a felsőtest védelme mellett sem mehetünk el szó nélkül, itt azonban összetettebb kérdésről beszélünk, hiszen mindenképpen a réteges öltözködéssel érhetjük el a lehető legjobb végeredményt, így három részre bontanánk a kérdést:

Kerékpáros aláöltöző

Aláöltöző: tovább bonthatjuk ujjatlan, rövid- és hosszú ujjú aláöltözőkre – itt fontos megjegyezni, hogy az őszi/téli kerékpározás során is akár mindhárom szerepet kaphat. Ezen kívül megkülönböztetjük őket vastagság szerint is, az első kettőből érhetőek el a hálós nagyon könnyű anyagok, a kicsit vastagabb, de még mindig nyári aláöltözőből akár már hosszú ujjasat is vásárolhatunk, az igazán vastag téli aláöltözők pedig hosszú ujjas, akár szélálló kivitelben is elérhetőek.
Nagyon fontos, hogy ennek a rétegnek a feladata a testről elvezetni az izzadságot, ennek híján könnyen megfázhatunk akár egy rövidebb lejtőn is.

A középső réteg feladata a szigetelés – ez főként akkor játszik szerepet, amikor nagyon hidegben tekerünk. Általánosságban egy polár-béléses mezt, vagy esetleg a vastag aláöltözőt (ilyenkor a vékonnyal kiegészítve) használhatjuk erre a célra – ősszel/tavasszal nyugodtan kihagyhatjuk ezt a réteget.

Kerékpáros kabát

Elérkeztünk az utolsó, de hideg időben legfontosabb réteghez, a héjhoz. Ez véd meg az időjárás viszontagságaitól, így általában szél- vagy esőálló kabátról beszélünk. Egy jó kerékpáros télikabát nem csak a széltől véd meg, hanem különböző mennyiségű szigetelés is lehet benne, így a középső réteget kiváltva.

 

 

Természetesen sok variáció lehetséges a felsorolt vezérelvek követése mellett is, így mindenképp érdemes saját magunkon kísérletezni, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes megoldást.

Téli kerékpáros ruházat - 2-4 fok alatt

A fentiek mellett fontos a kiegészítőkről is szót ejteni, hiszen egy profi esőkabát, egy mellény nagyon jó szolgálatot tehet az elemek elleni harc során. A láb melegítésére a megfelelő vastagságú zokni és a cipőre való kamáslit említhetjük meg, utóbbiból megkülönböztetjük csak a hideg, az eső, illetve a hideg és eső ellen is védő kamáslikat. Ha azonban 2-4 fok alá csökken a hőmérséklet, vagy komoly esővédelemre van szükségünk, érdemes egy kerékpáros téli cipőbe is beruházni, mely általában egy Gore-Tex réteggel van ellátva, így minimalizálja a cipőbe jutó víz mennyiségét, valamint a szigetelése is alkalmassá teszi a hidegebb időben való tekerésre.

A fenti információk mellett érdemes kiemelni egy tapasztalatot: a legnagyobb hiba a kezdőknél a „túlöltözés”. A „nagyok” azt mondják, akkor vagy jól öltözve, ha indulást követően az első 5-10 percben kicsit fázol… Aztán bemelegszel… ha jól öltöztél! :-D

Jó tipp lehet a megfelelő ruházat mellett az átmeneti időben a különböző melegítőkrémek használata. A Castelli termékei között van átmeneti időre való melegítő, és vízlepergető/melegítő krém is (https://www.bringaland.hu/castelli-warming-embro-melegito-krem-32340, https://bringaland.hu/castelli-foul-weather-vizlepergeto-krem-32341). Ez használható a lábon, kézfejen, karon is. Egy filmréteget képez a bőr felületen, ami véd a hideg szél, ha olyan típus, akkor a kisebb eső, párás levegő ellen is. Tapasztalatból mondhatom, nagyon jól működik, felkenve, menet közben érezhető, hogy hol van ilyen krém és hol nincs.

FONTOS!

Kerüljük a pamut és egyéb textilanyagokat, valamint lehetőleg a teljesen gyapjú termékeket is. Zokni esetén jó választás lehet, de aláöltözőnél már kevésbé, nagyon nagy a nedvszívó képessége, a súlyának a háromszorosát is fel tudja szívni, tehát egy 250 gr-os aláöltözőből akár 1 kg-os is lehet. Ami ennél is nagyobb baj, hogy azok az anyagok, amik beszívják és nem elvezetik a külső felületre az izzadságot, azokban sokkal könnyebb megfázni, a bőrfelületünkön történő párolgás még tovább hűt a hidegben. Tehát a lényeg a nedvesség elvezetésén és elpárologtatásán van!

Kiemelten fontos az is, hogy már-már a kényelmesség oltárán, de minél jobban feszüljön az öltözet a testünkre, hogy minél gyorsabban el tudja vezetni a nedvességet és ne fújjon alá a szél.

VÁLOGASS KERÉKPÁROS RUHA OUTLETÜNKBEN, AHOL KEDVEZMÉNYES RUHADARABOKAT IS BESZEREZHETSZ A KÉSZLET EREJÉIG!