Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hajtás-ápolás és professzionális láncolajok körképe

Hajtás-ápolás és professzionális láncolajok körképe

Minden bringa igényli a törődést, függetlenül attól, hogy mennyit és milyen stílusban kerékpározunk. A legtöbb bringa a mai napig lánchajtású. A lánc és a fogaskerekek folyamatosan koptatják egymást használat közben, éppen ezért ezek az alkatrészek igénylik leginkább a rendszeres ápolást egy kerékpáron.

Kerékpár láncolajok, kenőanyagok

Nem elég rendszeresen olajozni, tisztítani is kell! Ennek többféle módja is van, de a dolog lényege: friss kenőanyagot csak tiszta láncra tegyünk!

- Miért?
- Mert bármilyen kenőanyagot is teszünk a láncra, az idővel összeszedi a kerekek által felvert port és egyéb apró szennyeződéseket, mely így fokozott mértékben koptatja a láncot és az összes vele érintkező alkatrészt. Ha a már kiszáradt és koszos, esetleg rozsdás láncra teszünk kenőanyagot, gyakorlatilag az ellenkezőjét érjük el, mint ami a kenés valódi funkciója lenne. Megrövidítjük a lánc, fogaskerekek, lánctányérok élettartamát! 

A helyes metódus:
1. Lánc és a fogaskerekek tisztítása. Ezt a szennyezettség mértékének megfelelően végezhetjük eltérő eszközökkel és módszerekkel: kefével szárazon vagy nedvesen, vegyszerrel, vízzel, nagynyomású mosóval, de a lényeg: a hajtásunk legyen tiszta és száraz mielőtt felvisszük a kenőanyagot!

2. A kenés. Felvisszük az olajat, egyenletesen eloszlatva a lánc teljes hosszán, majd a felesleget letöröljük egy ronggyal! 

A célunk, hogy a kenőanyag egy összefüggő filmréteget képezzen a láncon és a fogaskerekek fogain így csökkentve a súrlódást, ezzel megnövelve a hajtásrendszerünk élettartamát!

A kenőanyag kiválasztása

Alapvetően leszögezhetjük, hogy bármelyik láncolaj jobb, mint a semmi, ha azt a fent leírtaknak megfelelően használjuk. 

Mikor kenőanyag vásárlás előtt állunk, gondoljuk át, hogy milyen körülmények között használjuk a kerékpárunkat! Hatalmas különbségek vannak a piacon fellelhető kenőanyagok között, ezért nem biztos, hogy a felső kategóriás olajat érdemes megvásárolni, ha hétvégi hobbisták vagyunk, vagy éppen a kenőanyagon spórolni annak, aki egy csúcskategóriás versenygéppel teker heti többszáz kilométert! Érdemes azt is figyelembe venni, hogy egy mountainbike-os, vagy egy gravel-es biztosan többször bringázik sárban, mint egy országútis, viszont pl. a bringás futár megy esőben, hóban, fagyban, napsütésben... Tehát nem mindenkinek a legoptimálisabb választás ugyanaz a kenőanyag. Régen az ember bement egy barkácsboltba és vett varrógép olajat, rálocsolta a láncra és örült, hogy nem nyikorog. Mára rengeteg gyártó kismillió terméke elérhető és mindegyik ugyanúgy lánckenésre szolgál.

A továbbiakban négy, az üzletünkben kapható kenőanyagon keresztül mutatjuk be, milyen opciók léteznek manapság, mit tudnak ezek, melyiket milyen felhasználásra és kiknek ajánljuk.

SHIMANO PTFE láncolaj 100ml

Ez az olaj a japán gyártó mindenese. Tud mindent, amit egy modern kenőanyagnak tudnia kell. Véd a korróziótól, az amerikai DuPont által szabadalmaztatott teflon adalékot tartalmaz, amitől fokozottan súrlódás és kopáscsökkentő hatású. Alapvetően száraz időjárási körülményekre ajánlott olaj, melynek hátránya, hogy a nedves időt kevésbé tolerálja, a külön nedves időre fejlesztett kenőanyagokhoz képest. Tehát, ha ezt használjuk tartósan nedves időjárási körülmények között, akkor gyakrabban kell figyelnünk és kennünk a láncot.

A gyártó ajánlása szerint alkalmas mechanikus fékek forgáspontjainak kenésére, váltókarok belső szerkezetének karbantartására és bowdenek olajozására - ez utóbbit szerintünk érdemes fenntartásokkal kezelni.

Ezt az olajat ajánljuk általános használatra, túrázóknak, hobbistáknak és hétköznapi használatban lévő kerékpárok láncainak kenésére.
Ára igen kedvező 100ml-es kiszerelésben: 2490Ft

MOTOREX WET PROTECT PERFORMANCE LUBE láncolaj 100ml

Motorex - oil of Switzerland - büszkén hirdeti a gyártó, nem véletlenül, mivel a Motorex termékek valóban kimagasló minőséget képviselnek a kenőanyagok világában. Így van ez ezzel a láncolajjal is, amit ahogy a nevéből is kiderül, kifejezetten nedves időjárási körülményekre fejlesztettek.

A megtisztított láncra felhordva gyorsan bejut a láncszemekbe, mélyen a görgők belsejébe. Fokozottan vízlepergető hatású, erősen megtapad a láncon és a fogaskerekeken. Az eső és a sár ezért nehezebben koptatja le, jobban védi a fémet a kosz okozta fizikai kopástól. Teljesen szintetikus olaj, mégis biológiailag 100%-ban lebomló és nem tartalmaz nehézfémeket, tehát abszolút környezetbarát! 

Főleg azoknak a bringásoknak ajánljuk, akik szakadó esőben is útnak indulnak! Mountainbike és cyclocross versenyzőknek saras edzések és versenyek idejére, de kiváló választás bringás futároknak ősztől-tavaszig, amikor folyamatosan nedves, párásabb időben kell bicajozni.

Ár-érték arányban kiváló: egy 100ml-es flakon 3190Ft 

HOLMENKOL PERFORMANCE LUBE láncolaj 100ml

A Holmenkol performance lube nem tűnik annak, de egy speciális láncolaj. Korrózióvédő, szennyeződés és víztaszító hatású, kiváló kenést biztosít és minimalizálja a csúszási súrlódást. Oké, de minden olajról ezt állítja a gyártója... és itt jön a lényeg. Ez az olaj OMC2 technológiát tartalmaz. Az OMC2 egy a Tunap cég által kifejlesztett, megvásárolható szabadalom, melyet kenőanyagokban alkalmaznak világszerte az űrrepüléstől, szélturbinák csapágyainak kenésén és a Forma1-en át számtalan helyen, így a kerékpáriparban is a Holmenkol jóvoltából. OMC2 működéséről röviden: minden olyan esetben, ahol két fém alkatész súrlódik egymáson, nyomás keletkezik. Ha a két egymáson súrlódó felület látszólag tükör sima, akkor is mikroszkopikus, megmunkálásból eredő egyenetlenségek, barázdáltságok vannak a két érintkező felületen.

A OMC2 technológiával ellátott kenőanyagok egy olyan bevonatot képeznek, melyek beépülnek a fémek felszínébe és az egymáson súrlódó egyenetlenségnél a megnőtt nyomás hatására mikroszkopikus szinten alakítják, mondhatni "kisimítják" a fémek felületét, így minimalizálva a súrlódást.

A cég ígérete szerint ennek a technológiának köszönhetően nagymértékben megnövekednek az alkatrészek élettartamai és sokkal gazdaságosabb az energiaátvitel, mivel gyakorlatilag elenyésző lesz a csúszási súrlódás a lánc és a fogaskerekek között.

Ezt a kenőanyagot a maximalistáknak ajánljuk. Azoknak a versenyzőknek, akiknek minden egyes befektetett nanowatt számít! Triatlonistáknak, országúti versenyzőknek, időfutam bringákra ideális!
Az űrtechnológiának viszont ára van: 6290Ft/100ml


Az OMC2 technológiáról egy bemutató videó: https://www.youtube.com/watch?v=5oB31qIqikw

CERAMICSPEED UFO DRIP CHAIN COATING folyékony wax 180ml

A listánk végére jöjjön egy különlegesség: a dán Ceramicspeed, Ufo Drip névre hallgató kenőanyagának második generációs kiadása. Akik ismerik a márkát, tudják, hogy a csúcsminőséget képviselik minden kerekeken gördülő technikai sportágban. Minden, ami a nevük alatt lát napvilágot, az bizony saját fejlesztés, legyen az csapágy, váltógörgő vagy kenőanyag. Az Ufo Drip első generácója is egy wax alapú kenőanyag volt a felső kategóriából, de voltak kis hibái: túl gyakran kellett pótolni, valamint túl alacsony volt a viszkozitása, így nehézséget okozhatott az applikálása.

Az új Ufo Drip küllemében és tartalmában is nagy változáson esett át. Áttetsző folyadék helyett egy szürkés-lilás folyadékot tudunk kinyomni a flakon csőrén, amely a híg állagából pár órán belül, egy megkötött wax-bevonattá alakul a felületen, melyet bármilyen időjárási körülmények között használhatunk.

Alkalmazását ideális esetben 300 km-enként kell ismételni a gyártó javaslata szerint. Egy flakon 35 periódusra is elég, amely 10000km-ert is jelenthet! Az új formula már teljesen környezetbarát, nem tartalmaz méreganyagokat, biológiailag lebomló és nem gyúlékony. Használata nagyon egyszerű: a flakon tartalmát felrázás után felvisszük a megtisztított, zsírtalanított, száraz láncra.  Ezután a hajtókart forgatva eloszlatjuk a folyadékot a láncon, majd 8 órát állni hagyjuk. Ezt érdemes estére időzíteni, így reggelre megszárad. Az így kapott bevonatnak a kiváló kenésen túl nagy előnye, hogy nem szedi össze a port és a szennyeződéseket, tisztán tartva a láncot és a hajtás többi elemét – ez nem csak szebbé és igényesebbé varázsolja bringánkat, hanem a szennyeződések hiánya miatt a lánc élettartama is hosszabb lesz.

A használata pazarlásmentes, mivel a felhordott waxból nem képződik felesleg, mint az olajoknál, amit a művelet végén le kell törölni.  Ezt a kenőanyagot ajánljuk azoknak, akik magukból és bringájukból is szeretnék a maximumot kihozni a lehető legnagyobb igényesség mellett! Országútin és mountainbike-on egyaránt kiváló választás a verseny kategóriában!

Nem olcsó, viszont a képességi és mennyisége indokolja az árát: 13990Ft/180ml

  

Bízunk abban, hogy cikkünk segítségedre lesz a megfelelő kenőanyag kiválasztásában és annak professzionális alkalmazásában! Ha bármi kérdésed merülne fel, keresd üzletünket és csapatunk mindenben segítségedre lesz!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kerékpár karbantartás
Az oldal tetejére