Kerékpár edzőgörgők típusai, és minden amit meg akartál tudni róluk

Az edzőgörgőket verseny előtti bemelegítéshez, vagy akkor szokás használni, amikor az időjárási feltételek nem ideálisak az edzéshez. Görgőzés közben egyéb tevékenységeket is végezhetsz, hogy ne unatkozz – filmet nézni, zenét hallgatni ideális.

Aktuális akciónkat itt találod....

Elite kerékpár görgő akció

A (fix) edzőgörgő alkatrészei a következők: egy váz és bilincs, amely biztonságosan tartja a kerékpárt, egy henger, mely a hátsó kereket nyomja, és egy ehhez kapcsolódó mechanizmus, mely az ellenállást fejti ki tekerés közben.

Létezik levegő ellenállású görgő, amelynél egy ventilátor lapátjai fejtik ki az ellenállást. Általában ezek a legolcsóbb, de leghangosabb görgők, és az ellenállásuk is csekély.

A következő kategóriába a mágnesfékes görgő tartozik, melyek nevükből eredően mágneseket használnak az ellenállás létrehozására. Ezek a kerékpár görgők árban, és zajtermelésben is a középkategóriába tartoznak. Néhány mágnesfékes görgőtípus kormányról vezérelhető, így edzés közben is változtathatjuk az ellenállását.Kerékpár Görgő

 

A folyadékellenállásos görgők kicsi, folyadékkal töltött kamrákkal rendelkeznek, hogy fékezzék a kereket. Ezek a legdrágább és legcsendesebb edzőgörgők, de néhány korai típusnál előfordult a szivárgás, mert a felmelegedett folyadék kitágulva utat talált a szabadba. Ezeket a problémákat mára nagy teljesítményű hűtéssel és különleges tömítésekkel oldották meg.

Vannak még speciális, centrifugális ellenálláson alapuló görgők, melyek bolygóművekkel, csapágyakkal, speciálisan kialakított barázdákkal hoznak létre ellenállást (hasonlóan az autókban lévő önműködõ differenciálzárakhoz), azonban ezek viszonylag ritkák, de áruk és teljesítményük a folyadékellenállásos görgőkéhez hasonlít.

A következő, és a fix görgők közül a legutolsó kategória a virtuális trénerek. Ezek felépítése talán a mágnesfékes görgőkéhez hasonlít a legjobban, de itt általában elektromotorokkal oldják meg az ellenállást, a görgő pedig közvetlen kapcsolatban áll a számítógéppel. Az első kereket is hozzá lehet csatlakoztatni egy szerkezethez, mely érzékeli, hogy milyen irányban áll a kerék, így hasonlóan a számítógépes játékokhoz, tudjuk irányítani a karakterünket a virtuális világban. A legnagyobb előnye ennek a fajta trénernek, hogy pontosan szimulálja a környezeti terheléseket, lejtőn pörgeti a kerekeket, emelkedőn pedig nehezíti a tekerést, fokozatmentesen, több lépésben és sokkal nagyobb élménnyé teszi a beltérben való edzést, mint bármelyik másik. Hátránya, hogy egy komplett rendszer többszörösébe kerül, mint a többi kerékpár görgő, valamint mindenképpen szükség van egy számítógépre és monitorra.

Kerékpár Görgő

Van egy teljesen különálló csoport, az úgynevezett szabadgörgő csoport, mely három, viszonylag nagy átmérőjű és körülbelül 1 méter széles görgőből áll, a hátsó, hajtott kerék 2 görgőn fekszik, melyek közül az egyik egy szíj segítségével hajtja az első kereket. Használatukhoz viszonylag nagy gyakorlat és ügyesség szükséges, de realisztikus érzést nyújtanak, hiszen a kerékpár szabadon mozog. Hátrányuk, hogy igazán nagy ellenállást csak a drágább modellek nyújtanak, az olcsóbbak inkább ügyesség-fejlesztésre használhatók, valamint hogy a legtöbb modellről oldalra szabadon lefuthatunk, melyből akár komoly baleset is lehet.

A görgők lehetővé teszik, hogy erőt fejlesszünk beltérben, kontrollált körülmények között, anélkül, hogy a kinti tényezők megzavarnának minket. Példaként mondhatnánk a hegyi edzéseket – a görgőn szinte bármilyen nehézségű emelkedőt szimulálhatunk, míg a szabadban nem, vagy legalábbis nem mindenhol van lehetőségünk. A görgők sokkal jobb, életszerűbb ellenállást nyújtanak, mint a szobabiciklik. Nem csak az ellenállás, hanem a testpozíció is sokkal jobb, hiszen a saját kerékpárodon tekersz, amit amúgy is használsz.

Néhány görgő különböző szenzorokkal van felszerelve, melyek monitorozzák a kerékpáros teljesítményét. Ezek lehetnek: teljesítmény, pedálfordulatszám, virtuális sebesség, szívritmus. Ezeket az értékeket számítógépre áttöltve csiszolni lehet az edzésmunkát, hogy még hatékonyabban eddzük magunkat.

Általában 26-29”-ig bármilyen kerékpárt fogadnak a görgők, azonban ha MTB kerékpárt használunk az edzéshez, érdemes lecserélni a gumit egy vékonyabb és teljesen sima külsőre, hogy csökkentsük a vibrációt. Kaphatóak speciálisan görgőzéshez ajánlott gumiabrocsok, azonban ezeket kifejezetten tilos kültéren használni, mert csúszósak lehetnek, és semmiféle defektvédelemmel nincsenek ellátva.

Érdemes a görgőnk mellé speciális, görgőzéshez ajánlott gumiszőnyeget szerezni, mert ezek nagymértékben csökkentik a görgőzés közben fellépő elkerülhetetlen rezonanciát, így még csendesebbé tehetjük a beltéri edzésünket. Emellett a nyilvánvaló ok mellett a görgőzős szőnyeg mellett az is, hogy felfogja az izzadtságot, melyet könnyedén lemoshatunk róla.

Érdemes figyelembe venni, hogy ritkán szabad 1.5 órát túllépni a beltéri edzés során, hiszen a menetszél hiánya miatt fokozott izzadással próbálja a testünk lehűteni magát, amely magas elektrolit-veszteséggel is jár. Ezért ha sokat görgőzünk, nagy figyelmet kell fordítanunk az ásványi-anyag bevitelünkre is.

Kerékpárüzletünkben Kinetic, Elite és Tacx görgőket tartunk.

A teljes görgő választékot megtekinthetitek  ITT

Bármilyen görgővel, vagy görgőzéssel kapcsolatos kérdéssel kapcsolatban bizalommal forduljatok hozzánk a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.